top of page

Beten för Karpfiske - Boilies gjort på sund förnuft 

Det har genom tiderna funnits mycket “magiska” ingredienser för boilies. På mitten av 90-talet kunde jag inte rulla en boilie utan en tesked av Rod Hutchinsons aptit stimulator. Det gick helt enkelt inte. Sen kom leverpulver, räkmjöl, betain och alla mögliga oljar osv osv. På det tidpunkt jobbade jag i Silvan byggmarknad och många av mina kreationer blev testad i lilla dammen inomhus i trädgårdsavdelningen. Det mesta fungerade och dom guldfiskarna älskade mig.  Finns det nån magisk ingrediens? NEJ! - men det finns bra och dåliga boilies.  Vad är en bra boilie egentligen då? Den har gjorts på et basmix av god kvalitet, den är inte ohälsosam för karpen och är väldigt attraktiv.... för en fisk alltså.  Jag har fiskad karp sedan 1989 och rullade i lång tid mina egna boilies. Det var, i princip enda sättet att få tag i kvalitetbeten. Sen kom fler och fler färdiga boilies i butikerna som kunde konkurrera med mina hemlagade på båda pris och kvalitet och jag slutade rulla själv.   Fast forward till 2020 var jag efter 18 år inom proteinkemi och läkemedelsdesign började fundera mer och mer på hemlagade boilies igen. Det finns visserligen många välfångande beten på marknaden. Fast mycket hänger på nån specifik smak, lukt eller tillsats vilket fick mej att fundera om man skulle kunna göra en boilie som har en moderat mängd av en hel massa ingredienser som har verifierats att öka karpers intag av mat........? En sorts “balanserad moderat genomsnitt av det hela” …..   Konstig ide hva? Men ikläd många års erfarenhet från labbet satte jag igång med att granska en signifikant mängd forskning på helt specifika ämnen och additiver. Nått litteratur är bra, annat lite soso och vissa artiklar är knappast vetenskap. Dock finns det också en del anekdotiske rapporter. Till exempel så finns väldigt lite, eller rättare sagt ingen, vetenskaplig evidens att diacetyl, som finns in Scopex, ökar mängden mat en fisk äter. Men det var använts i beten sen Rod Hutchinson kom på Socpex flavouren. Det fungerar och jag tycker dessutom om lukten. Därför är finns det Scopex i Butterfish. Andra ämnen, som betain, är väldokumenterade och det finns en solid mängd litteratur var betains effekt på fisks vikt och matlust. Därför finns det betain i Butterfish boilies och även i boosters.  Så efter et par månader med granskning av litteratur hade jag en lista med 11 attraktors, 4 olika mjöl från fisk och skaldjur, flavour (Scopex) och hampfrön (dom måste man ha). Sen var det att komma fram till vettiga mängder av dom enskilda attraktors. Mycket finns faktisk dock redan beskriven i litteraturen om man vet vart man ska kika och utmaningen med att hitta et basis mix som kunna bära all detta var värre. Men efter 10 månaders mekande fram och tillbaka kom jag faktisk fram en KILLER BOILIE!, iaf i teorin.....

Butterfish Boilies

Första testfiske: Slovenien och Sverige

Jag bor i en skog i Småland och även om vi har några väldigt vackra karpar då är det et fåtal och en vettig fält test skulle ta flera år. Så för att komma igång packade jag bilen och körde till Slovenien. Jag fiskade Butterfish och mina två vänner Jakob och Kenneth fiskade med välkända välprövade boilies från bland annat England, Holland och Danmark.  Efter 16 timmars körning och et par timmars urpackande låg det då två tacklar därute med var sin 20 mm Butterfish wafter, 6 spods av krossade Butterfish mixad med hampfrön och majs plus 5 spods 20 mm Butterfish. Bredvid låg Jakobs och Kenneths välprövade boilies.....  För tröt för att var nervös satte jag mig tillbaka i stolen, dröck en slurk vin, tog en bit ost och.... – han inte längre för att spolen snurrade och min Delkim skrek. Inte till att fatta, över ett års utveckling och då tog det inte än en halvtimme innan första fisken drog iväg.  Om Butterfish verkligen var bättre i Slovenien finns det alldeles för många övriga faktorer för att skulle ta reda på. En anekdot som vi dock fortfarande pratar om var, när jag en natt hade 4 runs medans inga av dom andra märkte nått. Nästa natt skiftade båda över och fiskade med Butterfish hookbaits ovanpå deras respektive mäskningar. Den natten hade dom tillsammans 11 runs !! Och betedde sig som j...a zombies dagen efter...  Efter detta var det dags at testa i Sverige. Men eftersom jag var ganska bookad som guide på gös och gäddfiske blev det inte tid kvar för karpfiske. Lösningen kom när danska karpfiskegalningen Kristian Graubæk bestämde att han skulle fiska en av dom klassiska stora svenska vatten från sin båt i en vecka.... Så jag tog en av mina båtar, åkte dit, satte den i och körde ut och levrade ett gäng boilies för honom att testa. Detta visade sig vara en bra ide. För utöver en rad fina fjällisar mellan 6 och 10 kilo, som visade att Butterfish fungerar lika bra i Skåne som Slovenien, då ringde han en morgon..... Detta var när Tour de France skulle genom Danmark och jag stod på Älmhult station med tåget bokstavligen framför mig.   Graubæk: “ eeerhm … kan du fotografere en fisk??”  Jag: “.....mjaaoo …..deeet...hvor stor?”   Graubæk: “omkring 15...den tog din boilie...”  Nån timme efter fick jag äran att fota en stor gammal otroligt vacker dam på 14,5 kg.   Det var ju klart att den här boilie fångar en del fisk. Det enda problemet var dock att jag inte hade och fortfarande inte har et storskaligt setup som kan producera 100-tals kilo åt gången. Så jag kontaktade jag ett bolag i Holland. Efter flera veckor med samtal och småjusteringar av receptet producerar dom nu Butterfish boilies efter mitt recept, bland annat av ingredienser som jag får skicka dit. Krokbeten tillagas dock fortfarande småskaligt hemma i Småland av et justerad recept som passar på dom producerad i Holland.

TESTFISKE 2 - Sverige, Danmark och Frankrike

Dags att testa Butterfishen efter småjusteringarna. Första test gjorde jag själv med wafters vilket gav dubbelrun på en enkelt natt i Danmark. Därefter åkte Kenneth Munk en sväng till Frankrike med familjen. Med sig hade han dock också 5 kg 20 mm Butterfish, en burk matchande wafters och lite booster. Vid en liten sjö i närheten av campingen stämplade han då in på et par kvällspass med rad fina fjällisar och spegelkarp. Dock var kronan på verket en helt magnifik gräskarp som drogs tillsammans med barnen.  Sen kom Mr. BadBoy Carp förbi och ville testa så han köpte 5 kg och matchande wafters och det tog inte lång tid förens att bilder på en rad fina små spegelkarpar från et vatten nord om Växjö började ticka in på telefonen. Dock var fjällkarpen på 10,2 kg nog den jag kommer ihåg bäst.  Därefter har båda jag och andra fått fina fisk på dom här i Sverige och Danmark. Senast har jag haft et par dagsturer som producerade et par fina svenska 10-plussare i oktober 2022.

Butterfish Shop

Nu går Butterfish boilies, hookbaits och boosters att köpa. Själva boilien produceras på licens i Holland och kan köpas i 5 eller 1 kgs påsar. Krokbeten rullar jag själv i mindre portioner på 10-12 burkar åt gången. Var enda burk har en handskriven batchmarkering över QR-koden vilket betyder att jag kan kolla upp precis när varenda degbulle gjordes och kolla noter (torktid, luftfuktighet, hur kändes rullningen osv.) Jag testar alla portioner för flytkraft hårdhet osv innan dom lämnar byggnaden.

Carp Butterfish boilie
bottom of page